Добрият корпоративен блог

С навлизането на новите медии и социалните мрежи няма как компаниите да останат на страна от тези социални вълни заливащи нашето общество. Точно това е една от причините все повече брандове да създават своя идентичност в онлайн пространството. Един от най-добрите начини за изграждане на подобна връзка с вашите потенциални и текущи клиенти се нарича корпоративен блог. (corporate blog wiki) Да създадете корпоративен блог е много лесно, но преди да прибегнете към тази решителна крачка е добре да знаете, за какво може да ви бъде полезен той. Какви ползи ще извлечете от този макар и минимален разход? Какво можете да кажете на хора? Как ще им го кажете? Струва ли си въобще? Ето и няколко кратки съвета за това към какво да се стремим, когато вписваме своите корпоративни блогове:

Използвайте своят корпоративен блог, за да информирате, а не само – продавате.

Когато хората попаднат в страницата на блога е добре те да не вдигат гарда още след като прочетат първия пост. Вашата цел не трябва да е просто ревюта на продукти и услуги, а след това call-to-action подбуди (incentives). Добре е да давате полезни съвети свързани с вашия бранш, които да изтъкнат вашата компетентност и професионализъм. Тогава можете да вмъкнете някъде идейно свой продукт или услуга, но бъдете много внимателни. Важното е да давате информация, която да е полезна на хората и те да се връщат в блога. По този начин познаваемостта на марката (brand awareness) ще се засили, а вие ще сте доста авторитетни в съзнанието на потребителите.

Покажете ползите от своите продукти.

Ако искате да представите нов продукт чрез корпоративният блог е добре да изтъкнете ползите, които би им донесъл той. Хубаво би било тези ползи да са уникални сами по себе си, но не и задължително. Когато опишете или дори визуално демонстрирате ползите от продукта, вашите потенциални клиенти ще добият много по-ясна представа за качествата му. Това е невъзможно да стане чрез #реклама!

Един много хитър трик е да демонстрирате как този продукт би направил живота им по-лесен и какво биха спестили те.

Свържете продуктите си с истински истории.

Доста интересно е когато представите продукт, но в даден контекст. Възможно е да преразкажете дадена случка или да направите интервю с потребител, който тества или вече е закупил вашия артикул. Така останалите потенциални купувачи ще могат да свържат логически ползите и техните нужди спрямо продукта. Освен това ще изглежда и по-истински.

Повече, повече и още повече.

Не се пестете. Слагайте повечко видео. Хората обичат да гледат видео, а и нямат много време да четат дълги текстове. Когато им покажете едно интересно видео то те ще обърнат със сигурност повече внимание на вашето предложение.

Предлагайте им купони с намаления. Добавете купон към поста и им предложете отстъпка от 5% от основната цена да кажем.

Създавайте съдържание, което е толкова полезно и интересно, че хората да започнат да го споделят в социалните мрежи.

Социализирайте корпоративният блог, колкото се може повече. Сложете Plugin-и без да се притеснявате, че това може да му придаде несериозен вид – това не е така. Идеята му е да социализира вашата фирма с хората.

Помислете и за Search Engine Optimization (SEO) на вашия корпоративен блог.