10 безплатни SEO практики

В последните 2 години SEO (Search Engine Optimization) или оптимизацията за търсачки набира все повече сила и привърженици. В този пост няма да обяснявам какво точно представлява SEO, защото предполагам, че всеки един от вас четящ този пост е на ясно. Ако все пак има някой, който няма представа от SEO понятието е добре да посети блога на Евгени Йорданов. Ето сега и 10-те SEO съвета, които мога да ви споделя от моята практика в тази област:

1. Дизайн на сайта. Още преди да започнете своя сайт е добре да сте наясно с това, че сайтът ви не трябва да е на много нива и е добре да избягвате флаш елементи. Добре е вашите сайтове да са на не повече от 3 нива, а флаш елементите да са сведени до минимум, за да можете да оптимизирате по-лесно. Тук е много важно да комуникирате редовно с дизайнерите и програмистите при създаването на вашето бебче.

2. Ключови думи. По мое мнение тази стъпка е добре да е на второ място. Сега ще ви разкрия и защо. Преди да преминете към стъпка 3, избиране на домейн, е добре да сте направили пълен списък на ключовите думи по които искате вашият сайт да се индексира на първа страница от търсачките. След това подредете тези ключови думи по значимост за вас и бизнеса ви, за да можете да процедирате по-лесно след това. Съветвам ви да използвате ключови фрази състоящи се от ключови думи, защото тенденциите са хората не да търсят например: “баня”, а “обзавеждане за баня” и т.н. Най-много търсения има за фрази съдържащи 3 или 4 думи.

3. Домейн. Ето тук е важно да внимавате. След като сте подбрали ключовите думи трябва да изберете домейн със съответното разширение. Ако например имате фирма за паркет и искате клиентите да ви намират основно по тази дума имате два избора: или да се спрете на домейн www.иметонафирмата.разширение или на www.паркет.разширение. Ако нямате ограничения изберете вторият вариант, защото той ще даде много голяма тежест при търсенето по ключова дума паркет особено ако търсенето е в Google. Разширението на домейна също е важно. Препоръчвам ви да се спрете на разширение .bg ако сте в България и се целите на местна почва. Ако пък не ви се плащат повече пари домейните по важност за Google и Bing са както следва: .org/.gov/.net/.info/.edu и .com.

4. Мета описание. Добре е да имате мета описание на всички страници. Това включва мета заглавия, мета описания и мета ключови думи. Ако не сте наясно какво точно представляват и как се прави това можете да се обърнете към хората, които са изградили вашия сайт. Знайте само, че мета заглавията и описанията трябва задължително да съдържат вашите ключови думи.

5. Регистрация в директории (български и чужди). Добре е след пускането на вашия сайт да го регистрирате в директории за сайтове. Подобни директории можете да откриете в Google или по различните блогове за SEO. (Вижте Blog&Roll страницата) Добре е тези директории да са авторитетни и с висок PR. Такива са например директориите на dir.bg и DMOZ.

6. Старият метод с коментарите. Определено това е много ефективен начин за получаване на линкове. Набележете блогове с висок PR и такива, които са свързани с вашият бизнес и коментирайте с линк към сайта ви. Важно е да знаете, че ако коментирате често там ще бъдете поставени в спам филтри. Добре е да коментирате 2-3 пъти на седмица в подобни блогове.

7. Социални мрежи. Нека вашият сайт присъства в социалните мрежи или по-точно вашето url. Търсачките отчитат линковете идващи от Facebook и Twitter, а това е добре дошло за вас. Хубавото тук е, че дори съкратените домейни като bit.ly се индексират без проблем.

8. Обменяне на линкове. Добре е да откриете кои са блоговете или сайтовете във вашата сфера и да ги помолите да размените линкове. Това е лесен и много полезен начин не само да оптимизирате вашия сайт, но и да получите допълнителен трафик, който ще е строго таргетиран.

9. Директории за споделяне на линкове. След като пуснете новина, нов продукт или PR е добре да го добавяте в директории за споделяне на линкове. По този начин вие получавате трафик и допълнителни връзки. Полезни директории са:

novoto.net

cenbg.com

ping.bg

spodeli.com

web-bg.com

bghot.net

bgseo.net

it.linkovete.com

griji.com

moiat.com

obsht.com

diggbg.com

mrejo.net

ezitura.com

blogregator.net

… и други.

10. Геолокация. Не забравяйте да регистрирате сайта си в Google Places. Това е сигурен начин, че ще направите поредната добра стъпка към вашето SEO на сайта, а Google ще ви бъде безкрайно благодарен.

Ако този пост ви е бил полезен и наистина ви е дал добра информация ще съм ви благодарен просто да го споделите или оставите просто един скромен коментар. Може и само едно, Благодаря!