Какво е Brand Ambassador

Чували ли сте някога за думата „Brand Ambassador“ или в превод „посланик на бранда„? Ако не сте в този пост ще имате възможност да научите малко повече за този вид маркетингов „инструмент“, който е широко застъпен като идеология в маркетинг средите по света. Сигурно доста от вас вече си мислят, че Brand Ambassador е някой, който ходи наляво-надясно и говори за вашите страхотни продукти и услуги с цел изграждане на имидж. Други пък ще оприличат Brand Ambassador с част от екипа на фирмата, който има за цел да популяризира даден бранд/марка. Във всеки случай и двете твърдения са правилни. Brand Ambassador обаче е някъде по средата.

Думата, която най-добре може да го опише е „страст“.

Защо се нуждаем от Brand Ambassador?

Всеки един маркетинг специалист е наясно, че няма по-силно оръжие от маркетинг от уста на уста. Именно поради тази причина големите компании и маркетинг агенции прибягват към този вид стратегия. Единствения недостатък обаче е, че маркетингът от уста на уста става много, ама много бавно. Brand Ambassador-ът е вашият ключ към успеха. Ако искате да изградите добра репутация на своя бранд то на вас ви е нужен посланик, който да говори за вас, но не по изкуствен начин, а чрез страстта, с която ще зарази останалите по веригата. Този човек ще вникне в съзнанието и подсъзнанието на потенциалните ви клиенти и ще възхвалява бранда ви. (ако разбира се има какво да се възхвалява)

Как да открием този Brand Ambassador?

В днешно време това не е толкова лесно. Съществуват хиляди начини да откриете своите посланици, които да „работят“ за вас. Един от най-бързите, лесни и евтини прийоми за това са социалните мрежи. Много лесно можете да откриете кой говори положително за бранда ви и кой намира хубавото в него. Друг начин е да откриете кои са фигурите, които са основен фактор в индустрията в която вие оперирате и какво ги впечатлява. Вижте кои са хората „лайкнали“ вашата фен-страница във Facebook или кои са вашите последователи в Twitter. Освен това можете да се възползвате от вашата база данни на бивши и текущи клиенти, както и от списъка ви от електронния бюлетин.

Как да управляваме тези Brand Ambassador?

След като сте открили своите посланици е добре да започнете активен диалог с тях. Не е добре само да им казвате „Браво!“ и „Мерси, супер си!“ при всяко споменаване на името на бранда ви. Добре е да им предложите привилегии, специални намаления или въобще някаква полза и добавена стойност специално за тях. По този начин вашите Brand Ambassadors ще се почувстват по-специални, а ефектът ще бъде много силен и положителен за вас. Включете ги във ваше видео, реклама или печатна брошура. Така те сами ще започнат да разпространяват вашето послание и бранд сред своите приятели и то напълно безплатно. А дали има нещо по-силно от препоръка от приятел? Така, че не стойте безучастни, а действайте преди вашите основни конкуренти да са се възползвали от това.