Що е то Социална Мрежа?

Що е то Социална Мрежа и има ли почва у нас? В последните няколко години Социалните Мрежи се превърнаха в едно от най-силните оръжия на маркетинг специалистите. Но докъде са способни да стигнат „брандовете“ и осъзнават ли къде е границата? Понякога се чудя дали търговските марки, които използват Социалните Мрежи го правят, за да помогнат на своите клиенти или просто поддържат своят „бранд“ имидж. Напоследък могат да се намерят много примери за търговски марки, които създават свои корпоративни профили в Facebook, Twitter, LinkedIn или свои корпоративни блогове. Няма лошо! Но въпросът тук е не просто да присъстваме на всички тези места, а чрез тях да помагаме на своите текущи и потенциални клиенти. Много е лошо и дори опасно, според мен, да създадете една фен страница или един профил в Twitter, а да нямате цел и стратегия, защото тогава оставате просто едни статисти, а след време се превръщате в едни досадни „спамари“, чиято единствена цел е продажбаТА.

Защо го правят всички? Много просто. Ето малко информация за Интернет потребителите, която отговаря на този въпрос: (Информацията е за 2010 в световен мащаб) 152 милиона блогове; 175 милиона профила в Twitter; 600 милиона профила в Facebook; 30 милиарда (линкове, бележки, снимки, …) се обменят всеки месец в Facebook; и т.н. Всички тези цифри правят Социалните Мрежи един много примамлив канал за „брандовете“, но за всички ли е подходящ той? Дали някои от тях не злоупотребяват като го използват за спам или по-лошо, възползват се от информацията, която могат да съберат от профилите на потребителите на Социалните Мрежи.

Какво е важно да постигнем чрез Социалните Мрежи:

  • Доверие – Основната цел трябва да е да помагате на своите клиенти, за да решат проблемите си, а не да се стремите към осъществяване на продажби.
  • Авторитет – създавайте ценна и полезна информация и я разпространявайте. Не я пазете за себе си. Това ще докаже не само, че помагате на своите текущи клиенти, а и показвате на потенциалните си клиенти, че знаете за какво говорите. Тук няма как да не ви препоръчам блогът на Поли Козарова и нейната гледна точка по този въпрос.
  • Връзка – намерете вашите хора. Не трупайте маси от хора, които дори не знаят как точно се произнася името на „бранда“ ви. Направете си план и намерете вашият таргет.

Ето и няколко добри съвета за това, какво трябва да правим когато използваме СМ, за да разговаряме с хората:

  • Преди да започнете даден разговор се запознайте добре с темата (оплакване, хвалба, …). Освен това, ако човек ви е споменал в Twitter, водете разговора там. Не навлизайте в личното му пространство от самото начало като му изпращате куп писма по e-mail. Това може да повлияе негативно на някои хора.
  • Разберете същността на проблема, но внимавайте да не пропускате някоя гледна точка. Чак когато сте сигурни, че разбирате същността можете да предложите адекватно решения на евентуалния проблем.
  • Бъдете „tight“. С други думи дайте точно и стегнато решение или инфо, а не се опитвайте да хитрувате(sale).
  • Не се опитвайте да угодите на всички. Ще има критици, които ще злословят по ваш адрес не просто, защото не им допадате, а защото са ваши конкуренти или просто света им е крив. Ако нещата излизат извън контрол, то тогава си имате PR решения.
  • Не забравяйте, че СМ могат да убият доверието в марката много бързо. Именно поради този факт наблюдавайте непрекъснато и отговаряйте с подходящ тон и компетентни отговори – не продавайте, а помагайте. Много по-важно е да следите за потребители, които се интересуват от вашите или подобни сфери, а не да заливате купища хора с ненужна информация. Нарича се правилно таргетиране!

Какво е важно да знаем за Социалните Мрежи, ако искаме да ги използваме, а те да ни носят ползи. Първо е добре да познаваме много добре всеки един от тези канали по отделно. След това е добре да преценим, какво ще спечелим от СМ и какво ще спечелят хората от нас. Социалните Мрежи не са основен канал само за продажба на храна за вкъщи, дрехи или интернет. Чрез Социалните Мрежи ние можем да гоним Brand Awareness или Customer Services. (статистика Marketing Sherpa) Добре е да знаем, че твърде бързото навлизане на тези канали ги прави опасни, а ефекта може да бъде ранното им изхабяване като канал за връзка с потребителите. Определено СМ могат да бъдат атестат за пораждането на Маркетинг 3.0, но само ако ние положим стабилни основи и не избързваме. Нека маркетинг специалистите гледат на СМ като на Long Term инвестиция, която всички ние да развиваме постепенно.

И накрая: Дорасъл ли е вашият бизнес/бранш/клиенти/потенциални клиенти за Социални Мрежи?